Tips og råd om barnas klær, sko og sekker

Barn som går i friluftsbarnehage har mange fordeler med hensyn til blant annet allsidig bevegelse, grovmotorisk utvikling, sansestimulering og ”frisk luft”. For å få det like fint sammen også om vinteren når det blåser og regner, er det svært viktig at barna har riktige klær.

Høst og vinter– ”Flere lag prinsippet”

• Tynt ull undertøy innerst, klær som puster og holder huden tørr.
  • Ullbukse og ullgenser som mellomlag.
  • Vind- og vann-tett ytterst (gjerne noe som puster).

I regnvær og på kalde dager anbefales en halvtynn fleece eller ulldress under regntøyet, regntøyet må derfor ikke væer for lite. Det bør heller ikke være så altfor stort, da blir det fortere slitt, og det er letter å bli våt.

Ullundertøy; det finnes ullundertøy med lang eller kort arm, som ikke klør. Ullunderbukser finnes også med lang eller korte ben.

Stillongs isteden for strømpebukse, gjerne i ull. Når barnet blir våte på beina, er det en fordel å slippe og ta av alle klærne for å skifte sokker.

Sokker kan være av bomull, men er det veldig kaldt er det lurt med tynne ullsokker innerst og strikkesokker av ull eller polsokker utenpå. Ull holder godt på varmen og transporterer fuktighet bort fra kroppen.

Joggebukse, myke tøybukser eller varmebukser. Det er viktig å tenke bevegelse. Dongeri er tett og gir lite bevegelighet.

Parkdress med vannavstøtende parti på armer, bein og rumpe (det finnes mange gode dresser på markedet). Sjekk med jevne mellomrom at strikken underbeina er inntakt, sklir dressen opp fylles sko og støvler raskt med sand, vann og snø. Noe som er lite behagelig for den som eier skoen.

Luer bør tette godt rundt ørene, og sitte slik at de ikke sklir ned i øynene.

Ryggsekker bør være slik at de ikke belaster barnets rygg, og bør derfor ha festereimer foran påbrystet og i livet, slik at de sitter godt på en liten barnerygg. Det finnes mange gode tursekker for barn på markedet. Sjekk av og til att sekken er riktig tilpasset barnet.

Votter bør alle ha. Romslige og ikke for stive. Barna må kunne gripe en spade, klatre i trær og lignende. Regnvotter er gode alternativ når det er vått, og det går an å ha vanlige tynne hansker under regnvottene, om det er litt kaldt.

Husk ekstra votter og sokker i sekken.

Når det gjelder skotøy er goretex det aller beste til våre barn. Disse er vanntette, lett bevegelige, varme og har god såle. På dager med lave temperaturer er sherrox iskalde for barn.